Undvik administratörskontot på din dator

På din dator finns det två olika huvudtyper av användarkonton. Om du, likt de flesta, använder Windows så kallas dessa för administratörskonton och standardkonton. För att kunna installera program eller ändra viktiga filer på din dator behöver du vara inloggad med ett administratörskonto, men för det vanliga användandet går det alldeles utmärkt med ett standardkonto. Det krävs, av förklarliga skäl, minst ett administratörskonto och eftersom man oftast inte bryr sig om att skapa flera konton använder de flesta ett administratörskonto till sitt vardagliga användande av datorn.

 

Du kan kontrollera vilken kontotyp du har genom att klicka på din profilbild på startmeny och välja Ändra kontoinställningar. Under ditt namn och e-mailadress står det vilken kontotyp det är.

 

Att använda ett administratörskonto när det inte behövs utsätter din dator för onödiga risker. Om ett skadligt program lyckas få fäste i din dator kommer det ha samma rättigheter och åtkomst till viktiga filer som det användarkonto som användes när det kom in i datorn. Har du då använt ett administratörskonto kommer programmet åt allt på datorn och kan därför ändra på viktiga filer för att på så sätt sprida sig eller skapa mer skada. Om du istället använder dig av ett standardkonto minskar du risken för att elakartade program kan göra någon större skada. När du själv exempelvis behöver installera ett nytt program kommer du behöva skriva in lösenordet till administratörskontot för att på så vis få rättighet till att göra detta.

För att göra om ditt befintliga konto till ett standardkonto behöver du först se till att det finns ett annat administratörskonto som du kan använda när du vill installera program eller ändra inställningar som kräver mer rättigheter.

Så här skapar du ett nytt administratörskonto i Windows 10

För att lägga till ett nytt administratörskonto som bara används lokalt på datorn går du till Inställningar som du hittar genom att klicka på kugghjulet på startmenyn.

Gå vidare till Konton.

Välj alternativet “Lägg till någon annan på den här datorn”.

Klicka på “Jag har inte den här personens inloggningsuppgifter”.Välj “Lägg till en användare utan ett Microsoft-konto”Välj ett användarnamn för ditt administratörskonto och sätt ett bra lösenord. Om du har många lösenord att komma ihåg rekommenderar jag att använda sig av en lösenordshanterare som exempelvis Lastpass eller 1Password.Nu är ditt konto skapat och nästa steg är att ändra så att det får administratörsrättigheter. Klicka på “Ändra kontotyp” på det nyskapade kontot.Här kan du nu välja Administratör istället för Standardanvändare.Grattis! Du har nu skapat ett nytt administratörskonto på din dator.

Ändra ditt vanliga konto från administratör till standardkonto

Nu när du har ett speciellt administratörskonto loggar du ut din vanliga användare och loggar istället in på det nyskapade administratörskontot. Därifrån kan du, på samma sätt som du ändrade det här kontot till administratör, nu ändra ditt vanliga konto från administratör till standardanvändare. När detta är klart är du helt färdig och kan återigen logga in med din vanliga användare. När du framöver installerar ett nytt program eller gör något annat som kräver mer rättigheter kommer du få upp en ruta där du kan skriva in användarnamn och lösenord för administratörskontot för att på så vis utföra åtgärden som den användaren. Genom att alltid vara inloggad med en standardanvändare när du använder din dator till vardags har du nu gjort det svårare för oönskade program att göra så stor skada och därmed ökat din säkerhet.

Andra bloggar om , , ,

4 svar på ”Undvik administratörskontot på din dator”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.