Frigör utrymme

Börjar du få dåligt med utrymme på din dator? Svårt att veta vad det är som äter upp allt hårddiskutrymme trots att du inte har installerat så mycket program? Då kan det vara bra att veta att det i Windows 10 finns en inbyggd funktion för att leta upp vad det är som tar plats och hjälpa dig att rensa för att frigöra mer utrymme. Du kan till och med ställa in den på att utföra en del av de här rensningarna automatiskt genom en funktion som kallas Storage Sense.

Du hittar funktionen genom att navigera till Inställningar -> System -> Lagring. Väl där ser du en lista med olika kategorier och hur mycket hårddiskutrymme som används. Vissa kategorier, som exempelvis “Systemfiler och reserverat utrymme“, går inte att göra så mycket åt. Andra kategorier däremot, som “Tillfälliga filer“, kan du rensa bort allt utan att systemet påverkas negativt.

Om du har dåligt med utrymme bör du alltid börja med att rensa upp bland de tillfälliga filerna. Windows sparar exempelvis många filer till äldre uppdateringar ifall något börjar fungera dåligt efter en uppdatering. Om du märker att datorn fungerar som vanligt efter en uppdatering är det säkert att rensa bort de här filerna, som annars kan lägga beslag på många GB av din hårddisk. Den här kategorin innehåller även papperskorgen, tillfälliga internetfiler och en del andra tillfälliga filer. Du kan själv välja vilka du vill rensa och vilka du vill ha kvar.

Om du redan har rensat bland de tillfälliga filerna och fortfarande har dåligt med utrymme är det dags att börja fundera på om du har en masa filer eller program installerade som du inte använder längre. Börja med att titta i kategorin “Appar och funktioner“. Är det några program som du inte längre använder? Är det något program som ser orimligt stort ut som du kanske kan klara dig utan. Avinstallera direkt för att frigöra mer utrymme.

Nästa steg är att titta på resten av kategorierna. Har du onödigt mycket filer ligger på skrivbordet? Ligger det kvar filmer eller musik som du inte använder men har sparat på andra ställen? Filer som ligger lagrade i molnet (exempelvis One Drive, Dropbox eller Google Drive) behöver du inte ha sparade lokalt på din hårddisk. Se bara till att du inte automatiskt raderar även, den i molnet sparade, kopian när du rensar på din lokala dator.

Med de här enkla stegen lyckades jag frigöra mer än 50 GB lagringsutrymme som togs upp helt i onödan. Hur mycket kan du rensa upp?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.